O našem kraju

Onaj tko jednom posjeti Općinu Kneževi Vinogradi, uvijek joj se vraća, jer njezina ljepota zauvijek ostaje u sjećanju.

Općina Kneževi Vinogradi od davnih je vremena poznat vinogradski kraj koji zbog vrlo povoljnih prirodnih i klimatskih uvjeta ima dugu i blistavu povijest proizvodnje vina. Baranja na mađarskom jeziku znači "vinska majka", a to najbolje govori o dobrim prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze i kvalitetnu proizvodnju vina.

Invinoveritas

Prostor Općine Kneževi Vinogradi pripada krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, odnosno njegovoj prirodno-geografskoj cjelini Baranji. U okviru prostora Baranje, Općina Kneževi Vinogradi zauzima istočni dio prostora, s tim da joj istočna granica prelazi i na lijevu obalu Dunava.

Općinsko sjedište Kneževi Vinogradi udaljeno je od Osijeka 25 km, 10 km od grada Belog Manastira, 5 km od državne ceste E-73, 26 km do granice s Republikom Mađarskom i 15 km od granice s Vojvodinom.


View Larger Map

Stoljetni i jedinstveni vinski podrumi, ukopani u tlo baranjskog brda, nepregledni vinogradi, kvalitetne autohtone sorte baranjskih vina, domaći gastronomski specijaliteti od ribe i divljači, tradicionalni obiteljski objekti za odmor, lovačke kuće smještene u dubini baranjskih šuma, stari zanati očuvani od zaborava, tamburica i pjesma te zanimljivi narodni običaji, samo su dio turističke ponude koja ovo područje čini jedinstvenim, zanimljivim i prepoznatljivim.

VinskiPodrumi

Prvi su vinogradi, prema nekim autorima, zasađeni još u vrijeme Rimskoga carstva, a proizvodnja vina svoju je kvalitetu razvijala i usavršavala od feudalnih veleposjednika koji su gospodarili ovim prostorima, preko nadaleko poznate beljske vinarije do današnjih privatnih poduzetnika koji u svojim vinskim podrumima proizvode vrhunska vina baranjskog vinogorja (Josić, Gerštmajer, Medić, ČoGrasevinačić i dr.).

Ljubiteljima vina zasigurno je poznata beljska graševina koja je godinama osvajala prestižne nagrade za kvalitetu na raznim izložbama vina. Mali privatni podrumi smješteni na obroncima Banovog brda jedinstven su primjer ruralne arhitekture Hrvatske i predstavljaju zaštićenu povijesnu, kulturnu i graditeljsku baštinu. Posjet vinskim podrumima i degustacija vina uz stručno vodstvo neposrednih proizvođača predstavlja nesvakidašnji doživljaj.

Svima u okolici Kneževih Vinograda dobro je poznat i SRC „Bazeni“ Kneževi Vinogradi - mjesto opuštanja, rekreacije i razonode.


BazeniKnezeviVinogradi BazeniKnezeviVinogradi2

Ljubitelji pustolovine također će u Općini Kneževi Vinogradi naći svoje mjesto kroz vožnju terenskim automobilima, kanuima, uređenim poligonom za paintball, a oni željni starina moći će se fijakerom provozati kroz Etno selo Karanac. Neposredna blizina Kopačkog rita (manjim dijelom i na području Općine) te Dunavski rit pruža lovcima i ribolovcima pravi užitak u lovu i ribolovu.

KopackiRitPatkaKopackiRit

Povratak na vrh